Düğününüzde giyeceğiniz gelinliğin hayallerinizdeki gibi görünmesini istiyorsanız, doğru kumaş seçimi gelinlik alışverişinizin en önemli noktasıdır. Günümüzde gelinlik dikiminde onlarca kumaş kullanılmaktadır ve her bir kumaşın gelinliğe kattığı görünüm birbirinden farklıdır. Üstelik kumaşlar sadece görünümü değil, gün içindeki rahatlık seviyenizi de önemli ölçüde belirlemektedir. Sert dokuya sahip kumaşlardan, yumuşacık kumaşlara kadar her kumaş türü gelinlik kumaşı olarak kullanılabilmektedir. 

Yaklaşan düğününüz için düşlerinizdeki gelinliği aramaya başladıysanız, ilk olarak model belirlemeli ve o model için en doğru kumaşı seçmelisiniz. Bir kumaş gelinliği göstermekle kalmaz, ona zariflik, şıklık ve romantiklik katar. İşte sizler için derlediğimiz, gelinlik alışverişi sürecinizde sizlere yardımı dokunacak, gelinlik kumaşları hakkında bilmeniz gerekenler!

 

 

Gelinliğinize farklı bir hava katacak birbirinden farklı gelinlik kumaşı çeşitleri !

Saten gelinlik kumaşları, lüks görünümün anahtarı…

Gelinlikler üzerinde en çok kullanılan kumaşlardan biri olan saten, ağır ve dökümlü yapısıyla sade ama şık görünmek isteyen gelinlerin ilk tercihlerinden biri olmaktadır. Fazlalıkları belli ettiğinden, büyük beden gelin adaylarının tercih etmemesi gereken saten gelinlik kumaşı, kış düğünleri için uygundur. Elbette sıcak havalarda da kullanılabilir; fakat dokusu gün içinde sizleri terleteceğinden yaz mevsimi için kullanımı oldukça zor olacaktır. Genellikle işlemesiz ve minimalist gelinlikler için kullanılan saten, Angelina Jolie’nin de gelinliğinde tercih ettiği bir kumaştır.

Gelinliklerin gösterişli kumaşı tafta!

Hareket esnasında çıkardığı hışırtı ile bilinen tafta kumaş, gösterişli gelinlik modellerinin kilit noktası haline gelmiştir. Ağır görünümü ve kabarık duruşu ile, birçok etek modeli için uygundur. Saten gibi parlak bir yapısı bulunsa da, bakıldığında alacalı bir görünümü vardır. Bu özelliği tafta kumaşın en çok tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Güzel manken Miranda Kerr de gelinliğinde tafta kumaşı tercih etmiştir.

 

Zarif gelinlerin  zarif gelinlik kumaşı dantel…

Gelinlik denildiğinde akla ilk gelen kumaş danteldir. Günümüzde, yepyeni tasarımlara ilham veren dantel kumaşlar, gelinliğe kattığı romantik hava ile, düğünün anlamını yansıtmaktadır. Gelinliğin herhangi bir bölümünde rahatlıkla kullanılmasıyla beraber, komple dantelli gelinlikler de dikilmektedir. Bu yıl popülerlik kazanan üç boyutlu dantel modelleri, gelinlikler için de yeni bir çığır açmıştır ve bu danteller, bu yılın en çok tercih edilen modelleri arasında yer almaktadır. Sadece gelinlik kumaşı olarak değil, gelinlik aksesuarları üzerinde de danteli sıklıkla görmeniz mümkün! Duvaktan, gelin kesesine kadar birçok aksesuar dantelden yapılmaktadır. Kendine özgü bir zarifliği bulunan bu şık kumaş, geçmiş yıllardan beri gelin adaylarının gözdesi olmuş ve milyonları ekrana bağlayan Prens Williams Ve Kate Middleton düğününde de Düşes Kate’in tercihi olmuştur.

 

Yaz mevsiminin gözde kumaşı şifonlar!

Uçuş uçuş havasıyla yaz mevsiminin en çok tercih edilen kumaşı şifon, tam da bohem tarzda bir gelinlik isteyenlere göre! İnce yapısından dolayı şeffaf bir görünümü olsa da, gelinlikler üzerinde kat kat kullanıldığından, teni göstermeyip, gelinliğe salaş bir hava katmaktadır. Boyanabilir bir kumaş olmasından dolayı, abiyelerde de çokça kullanılmaktadır. Burcu Esmersoy’un gelinlik kumaşı tercihi şifon olmuştur.

 

Kabarık gelinliklerin olmazsa olmazı tül kumaş!

Hassas bir dokuya sahip olan ve oldukça dikkatli davranılması gereken tül kumaş, prenses gelinliklerde kullanılmasıyla bilinmektedir. İnce ve transparan yapıya sahip olan tül kumaşlar, gelinliklere hacim vermek için kullanılırlar. Kumaşın hava alma özelliği, yaz mevsiminde kullanılmasının en büyük sebeplerindendir. Şifon gibi, sadece gelinlik üzerinde değil, duvak ve eldiven gibi aksesuarlarda da kullanılmaktadır. Düğün gününüzde, tülden yapılmış gelinliğinizi giyerken, aksesuarlarınızı bu narin kumaşa takmamaya ve üstüne basıp yırtmamaya özen göstermelisiniz. Ünlü şarkıcı İrem Derici de gelinlik kumaşı olarak tülü seçmiştir.

 

 

Organze kumaşlar işlemeli gelinliklerin yıldızı!

Tül ve şifon gibi transparan olan organze gelinlik kumaşları, bu yıl gelinliklerin üzerinde sıklıkla göreceksiniz. Genellikle işlemelerle birlikte kullanılan ve transparan görünüm için en uygun kumaşlardan biri olan organze, oldukça hafif bir kumaştır. Bu özelliği gün boyu ağır gelinlik taşımak istemeyen gelinler için onu bir adım öne çıkarmaktadır. Şeyma Subaşı’da gelinlik modelinde organze kumaşı tercih eden ünlüler arasındadır.

 

Gelinliklerde kullanılan diğer kumaşlar: İpek ve krep!

Yumuşak dokusu ile pahalı ama çok sık tercih edilen ipek kumaş; ekru, kırık beyaz veya krem renginde gelinliklerde kullanılmaktadır. Saten gibi lüks görünümlü olması ise, ipek kumaşın gelinlikler üzerinde tercih edilmesinin en büyük sebebidir.  Gelinliklerde kullanılan diğer kumaşlardan biri olan ve  çok keskin bir dokuya sahip krep kumaşlar, genellikle sade düğünlerde tercih edilmektedir.

 

Mevsimlere göre gelinlik kumaşı türleri

İlkbahar – Yaz mevsimlerinin en çok kullanılan kumaşları: Organze, krep, tül, şifon, dantel, polyester, jersey

Sonbahar – Kış mevsimlerinin en çok kullanılan gelinlik kumaşları: İpek, saten, tafta, gabardin, brokar, dantel, velvet

 

Mekana göre gelinlik kumaşları nelerdir?

Kumaş çeşitleri sadece mevsime veya tarza değil, mekana göre de farklılık göstermektedir. Eğer bir kır düğünü yapacaksanız size önerimiz uçuş uçuş ve salaş yapısıyla şifon kumaş olacaktır. Böylece hem gün içinde rahat hissedeceksiniz, hem de yazın verdiği atmosferi tam anlamıyla yansıtacaksınız! Tarihi mekanda düğün yapacak bir gelin adayıysanız, gösterişli bir gelinlik giymenin tam zamanı! Hayallerinizdeki ihtişamlı gelinlik için tafta veya ziberlin kumaşlar, doğru seçim olacaktır. Böylece mekanınız ile bir uyum içerisinde görünebilirsiniz. Otel ve salon düğünleri için birçok kumaş çeşidi bulunur. Sizlere tavsiyemiz; saten, dantel, ipek veya krepten yana olacaktır. Temanıza göre herhangi biri arasından seçimizi yapabilir ve tarzınızı yansıtabilirsiniz. Eğer düğününüz bir tekne içerisinde olacaksa organze veya tül kumaşları tercih edebilirsiniz. Bu modeller, hem açık hava konseptinize uyacak hem de teknenin vintage havasına ayak uyduracaklar! Son olarak, nezih bir düğün planlıyorsanız ve tercihiniz kokteyl ya da havuz başından yanaysa; saten, şifon veya dantel kumaşlar, birbirinden ne kadar farklı olsa da, bu konsepte göre tercih edilebilir gelinlik kumaş türleridir.

Gelinlik kumaşı seçerken tüm bu özelliklere ve detaylara dikkat ederseniz; düğün mekanınız, düğünü yapacağınız mevsim ve tarzınıza göre en doğru kumaşı bulmanız oldukça kolaylaşacaktır. Gün içinde taşıması kolay bir gelinlik mi istiyorsunuz? Yoksa gösterişten ödün vermeyen bir gelin misiniz? Kendinize soracağınız bu sorular, gelinliğiniz için uygun kumaşı bulmanıza yardımcı olacaktır. Yine de gelinlik kumaşı seçiminizde riske girmek istemiyor ve dikkatli olmak istiyorsanız, “En Popüler Gelinlik Kumaşları” adlı yazımızı okuyarak seçenek yelpazenizi daraltabilirsiniz.

10 Aralık 22

Yorum Yap

Lütfen dikkat: Yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.