Smokin, damatlık kelimesiyle özdeşleşmiş bir kullanıma sahip olsa da davetler, törenler, film galaları gibi özel günlerde de tercih edilen, şık ve iddialı bir görünüm sunan giysidir. Günümüzde ortaya çıkan yeni modelleri ile birlikte klasik smokin deyince akla ilk gelen şal yaka ve kruvaze yaka olarak hazırlanan tasarımlardır. Biz bu yazımızda smokin çeşitlerini size tanıtacağız ve smokin nasıl giyilir sorusunu cevaplayacağız. Kullanım yeri olarak çok karıştırılan takım elbise ve smokinin farklarını inceleyeceğiz. Gelin hep birlikte smokin giyme adabını çözüme kavuşturalım…

 

Takım Elbise ve Smokin Farkları

Özel günlerde centilmen ve karizmatik bir görünümün anahtarı olan smokinleri takım elbiseden ayıran bir takım farklar vardır: Öncelikle smokinler daha resmi ve gösterişli bir duruş sergiler, bu yüzden eğer damatlık olarak tercih edilecekse balo tipi ihtişamlı otel ya da havuz başı düğünlerinde kullanılmalıdır. Takım elbiselerde genellikle ceket kumaşı ile ceket yakası kumaşı aynıdır, smokinlerde ise çoğu zaman yaka kısımları saten olarak hazırlanır. Siyah renk smokinin yaygın bir tercih olması ile birlikte günümüzde lacivert, koyu yeşil ve bordo tonlarda sıkça kullanılmaktadır. Takım elbiselerde daha çok kravat kullanımı öne çıkarken smokinlerde papyon başroldedir.

 

smokin nasıl giyilir
 

Smokin Nasıl Giyilir?

Smokin giymenin belli incelikleri bulunur. Bu inceliklere ve vücut tipinize uygun tasarımlar seçerseniz gecenin en karizmatik erkeği unvanına da sahip olabilirsiniz. Fazla kiloları olduğunu düşünen erkekler tercih ettikleri smokinleri bir beden büyük alarak fazlalıklarını gizlediğini düşünürler, başka kıyafetler için bu belki doğru olabilir; fakat smokinler için kilonuz ne olursa olsun kesinlikle vücuda tam oturan tasarımlar seçilmelidir. Kumaşın sunduğu avantajlarla rahat ve bedene oturan modeller giyilmelidir. Eğer özel dikim değil de hazır giyim smokin satın alacaksanız hafif kumaşlardan yapılmış modelleri tercih etmenizi öneririz. Pantolonun dar kesim olması ve paçalarının da eğer loafer ayakkabı giyiliyorsa ayakkabıya değmeyecek kadar kısa olması gerekiyor. Eğer bağcıklı bir ayakkabı kullanılacaksa pantolonun paçasının ön kısmı ayakkabıya hafifçe değmelidir; fakat üstünü kapatmamalıdır.

Kuşak, papyon, kol düğmeleri cep çiçeği ya da cep mendili gibi smokini bir bütün olarak görmemizi sağlayan unsurların birbirleriyle uyum içinde olması çok önemlidir. Bir damat olarak smokin giyiyorsanız cep çiçeğinizin gelin çiçeği ile uyumu gelin-damat uyumunu da sağlar.

Sportif bir görünüm kazanmak istiyorsanız tek veya iki düğmeli ceket, ciddi bir duruş sergilemek için ise üç düğmeli ceket kullanabilirsiniz.

Ayrıca boyunuz kısa ve fazla kilolara sahipseniz iki düğmeli ceket kullanmalısınız, aksi takdirde üç düğmeli ceketler sizi daha da kısa ve kilolu gösterecektir. Ceket uzunluğu da diğer önemli bir detaydır. İdeal olan ceket uzunluğu kollarınızı aşağı düz bıraktığınızda baş parmak boğumunun geldiği noktadır; fakat bacak boyunuz kısa ise daha kısa boyda ceket tercih edebilirsiniz. Ceket yakasındaki saten, pantolon kenarlarında da bulunmalıdır. Ceket kol boyu, gömleğin kol düğmelerini gösterecek uzunlukta olmalıdır. Smokinin vazgeçilmez aksesuarı papyon ise ipekten yapılmış olmalıdır ve eğer kuşak takıyorsanız kuşakla aynı kumaşa sahip olmalıdır. Uzun boyluysanız şal yaka, sivri yaka ve tek düğmeli smokinler sizde kusursuz görünecektir. Siyah smokin modelleri her erkeğe yakışırken, beyaz smokini uzun boylu ve geniş omuzlu erkeklerin giymesini öneriyoruz.

Ata yaka gömlek, smokinle kombinleyebileceğiniz ideal bir gömlek modelidir. Beyaz ata yaka gömleği, siyah papyon ve kol düğmeleri şık bir şekilde tamamlar. Bu kombine eşlik edecek siyah kruvaze ya da şal yaka bir ceket ise centilmen duruşunuzu ortaya çıkarır. Tabi beyaz cep mendili ya da cep çiçeğini unutmayalım. Papyonla aynı kumaşta kullanacağınız kuşak ise göbek bölgenizdeki fazlalıkları gizleyerek kusursuz bir görünümün kapılarını aralar. Bütünü etkileyecek en önemli parça olan ayakkabılar ise eğer bağcıklı olacaksa ince bağcıklı olmalıdır.

smokin nasıl giyilir

Smokin ile kemer takılır mı?

Smokin ile kemer takılmamaktadır. Kuşak ve papyon kullanımı ile smokinin görünümü tamamlanmaktadır. Kuşak iyi bir aksesuar olduğu kadar bel bölgesindeki fazlalıkları da tıpkı bir korse gibi gizler. Damat kuşağının nasıl olması ve nasıl takılması gerektiği ile ilgili soru işaretleriniz varsa şu şekilde bilgi verebiliriz.

Damat kuşağı papyon ile aynı kumaştan yapılmış olmalıdır. Böylece takım görünüm kazanılmış olacaktır. Kuşak, pileler içe bakacak şekilde takılarak kullanılmalıdır. Bazı kuşaklarda yeni trende uyum sağlayacak şekilde gizli cep bulunmaktadır. Bu gizli cep bulunan kuşakları tercih edebilir, para gibi acil ihtiyaçlarınızı koyabilirsiniz. Damatlık kuşaklarında bel ölçülerinize göre darlığını, genişliğini ayarlayabileceğiniz aparat bulunur. Kuşağı bu şekilde rahat edeceğiniz şekilde bağlayabilirsiniz. Hazır bir smokin alacaksınız, kuşağın küçük gelme ihtimaline karşılık smokini denerken kuşağı da mutlaka deneyip belinize uygun olarak ayarlamalısınız. Eğer kilonuz fazla ise ve bel bölgesinde fazla yağınız varsa geniş bir kuşak kullanabilirsiniz. Zayıf ve ince bir yapınız var ise de ince bir kuşak tercih edebilirsiniz. Bu şekilde bedeninize göre kuşak seçmek, size daha iyi bir görünüm kazandıracaktır.

 

Peki kuşak takıldığında damat yeleği giyilir mi?

Smokinde ya damat kuşağı ya da damat yeleği giyilmelidir. İkisi aynı anda giyilemez. Eğer kuşak yerine yelek tercih diyorsanız yeleğin vücuda tam oturması gerekmektedir. Düğün günü sıcaklamanız ve ceketi çıkarmak istemeniz, yaz aylarında düğün tercih ediyorsanız yüksek bir ihtimaldir. Bu ihtimale karşı arka kısmı düz inen aparatsız modeller tercih ederek çirkin görünümün önüne geçmenizi öneririz. Yelek smokin ile aynı renkte olursa ilerleyen saatlerde ceket çıkarıldığında takım bozulmaz; fakat modelin tonlarının zaten uyumlu hazırlanacağını varsayıyoruz. Yine de bu ayrıntıya dikkat etmenizi öneririz. Yelek boyu tam göbeğin altında biterse dans ederken ya da hareket halinde göbek görünebilir ve çirkin bir görünüm ortaya çıkabilir; böyle bir durumun yaşanmaması için damat yeleğinin pantolonun üst kısmına biraz değmesi gerekiyor.

Smokin altına ne giyilir?

Damat ayakkabısı şıklığınızı tamamlayan bir unsur olarak dikkat çekiyor. Smokininizin altına giyeceğiniz ayakkabıyı seçerken bazı kriterlere dikkat etmelisiniz. Bu kriterlerin en başında ayakkabının özelliği geliyor. İnce bağcıklı bir ayakkabı tercih edebilir ve daha zarif bir görünüm elde edebilirsiniz. Kalın bağcıklar daha kaba bir görünüm katabilirler. Rugan ve köse tabanlı bir ayakkabı smokininizi tamamlayacaktır. Ayakkabının parlatılmış, ayna gibi olması çok önemlidir. Ayakkabının özelliğinin yanı sıra giyilen çorabın özelliği ve çorabın uzunluğu bir diğer dikkat edilmesi gereken kriterdir. Kaymayan ve terletmeyen çorap tercih etmelisiniz. İpek kumaştan yapılmış, pudralı çorapları giymenizi öneriyoruz. Eğer siyah bir smokin giyiyorsanız siyah bir çorap tercih etmelisiniz; eğer siyah ceketli krem pantolonlu bir smokin giyiyorsanız krem çorap giyebilirsiniz. Çorap boyunun uzunluğunu şu şekilde tarif edebiliriz. Ayak bilekleri, oturduğunuz zaman görünmemeli. Smokini kışın giyecekseniz diz kapaklarına kadar uzun çorap giyebilirsiniz.

 

Smokin gündüz giyilir mi

Takım elbisenin daha resmi türü olarak da belirtebileceğimiz bu giyim modeli, resmi törenlerde, balolarda, düğününüzde ya da bazı davetlerde giyiliyor. Özellikle daveti veren kişi davetiyesinde, smokin giyilmesinin beklendiğini belirtiyor. Erkeklere çok yakışan bu giysiyi giymenin de belli bir adabı bulunuyor. Yaygın görüş smokinin gündüz giyilmemesi, yalnızca akşamları giyilmesi yönündedir. Eğer kışın smokin giyiyorsanız, smokininizin üzerine siyah palto giyebilirsiniz. Hangi yaşta smokin giyilebilir ya da giymenin belli bir yaşı bulunuyor mu sorusu da çok merak ediliyor. Genel olarak gece kıyafetlerinin yetişkinler için uygun olduğunu ve onlar için tasarlandığını söyleyebiliriz. 15 yaşından küçük erkek çocukları için giyilmesi, genel kabul edilen bir kural olarak uygun değildir. Smokin nerelerde giyilir? Tiyatro ve operalar, etkinlikler ve özel partiler, düğünler ve mezuniyet törenlerinde ve giyilmesi özellikle istenilen davetlerde giyilir.

 

Smokin kimler giyer?

Türkiye’de damatlık deyince ilk akla gelen kıyafet olan smokini; damat adayları ve 15 yaşından büyük gençler özel davet, tören ve düğünlerde giyebilirler.

Peki damatlık olarak nasıl bir smokin seçilmeli? Ceketin şal yaka ya da kırlangıç yaka olarak ikiye ayrıldığı  modellerde iki yaka tipinin farkını şu şekilde belirtebiliriz. Şal yaka adı üstünde sanki şal takmış gibi bir görünüm kazandırır. Şal yaka  model kırlangıç yaka smokin modeline göre daha spor görünür. Kırlangıç yaka, otellerin balo salonları gibi düğün mekanlarında gerçekleştirilen ihtişamlı düğünlerde daha çok tercih edilir; ancak genel olarak çok şık bir kıyafet olduğu için her modelinin tarihi düğün mekanları ve balo salonlarında giyildiğini belirtebiliriz.

Ceketin yaka tipi dışında düğme modeline göre de smokini çeşitlendirebiliriz. Tek düğmeli ve çift düğmeli olarak ikiye ayırabileceğimiz smokinlerde, damadın spor bir görünüm mü yoksa klasik bir görünüm mü tercih ettiğini görebiliyoruz. Tek düğmeli ceket giyen damat daha spor bir görünüm elde ederken, çift düğmeli olarak da bilinen kruvaze smokin giyen damat, daha klasik bir görünüm kazanır.

Damat smokininin ceket modelinde tek yırtmaç olmalıdır, gömlek ise beyaz ata yaka…Damatlığın pantolon paçasının takım elbiseye göre daha dar ve kısa olması gerekir. Aksesuar olarak papyon kullanılmalıdır, smokinde kravat doğru değildir. Damat yelek kullanmayı tercih ediyorsa kruvaze smokin giymemeli, tek düğme kullanmalısınız. Yelek yerine kuşak da kullanılabilir; fakat ikisi aynı anda kullanılmaz. Renk olarak siyah ve beyaz smokinin damatlar tarafından sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Eğer geniş omuzlu ve uzun boylu değilseniz beyaz yerine siyah smokin modellerini denemenizi öneririz. Bu klasik renkler haricinde akşam siyah gibi görünen lacivertin de damatlar tarafından tercih edildiğini belirtelim. Düğün konseptinizi göz önüne alarak bu renkleri çeşitlendirebilirsiniz.

 

Ünlülerin damatlıkları

Ünlü isimlerin seçimleri birçok insana ilham kaynağı olabiliyor. Özellikle sizinle benzer fizik ölçülerinde ünlülerin seçimlerine göz atabilirsiniz. Böylece nasıl bir modelin sizde iyi duracağı konusunda fikir edinmiş olursunuz. Sizin için farklı fizik ölçülerindeki ünlü isimlerin damatlık seçimlerini inceledik.

Kadir Doğulu

kadir doğulu smokin

Kadir Doğulu, lacivert renk bir smokin tercih etmiştir.

 

Kenan İmirzalıoğlu

Kenan İmirzalıoğlu smokin

Beyaz kruvaze yaka ceket ve siyah pantolon smokin giymiştir. Papyonunun rengini siyah seçmiştir.

 

Kıvanç Tatlıtuğ

Kıvanç Tatlıtuğ smokin

Koyu lacivert tek düğmeli bir smokin takımı tercih ederek gözlerinin rengini ortaya çıkarmıştır.

 

Kenan Doğulu

Kenan Doğulu smokin

Kumsal düğünü konseptine uygun buz mavisi renginde damatlık ve beyaz ayakkabı giymiştir.

 

Volkan Bahçekapılı

Volkan Bahçekapılı smokin

Lacivert şal yaka yelekli smokin tercih eden Volkan Bahçekapılı’nın ceketinin yaka kısmı siyah renkte tasarlanmıştı.

 

Engin Altan Düzyatan

Engin Altan Düzyatan smokin

Düğünü için siyah dar kesim bir damatlık tercih etmiştir.

Bu yazımızda takım elbise ve smokin farkları ile smokin nasıl giyilir sorusunu çözüme kavuşturduk. Smokin giyildiğinde hangi aksesuarlar nasıl kullanılır sizlere aktardık. Kuşak ve yelek kullanımı nasıl olur inceledik. Smokinin nerelerde, ne zaman ve kimler tarafından giyilmesi gerektiğini konuştuk. Smokin altına tercih edilen ayakkabının nasıl olması gerektiğine değindik. Türkiye’de damatlık olarak tercih edilen smokinin özelliklerinden ve nasıl olması gerektiğinden bahsettik. Son olarak ünlü isimlerin düğünlerinde tercih ettikleri damatlık modellerini sizlere gösterdik ve özel günlerde tercih edilebilecek smokin çeşitleri ile alakalı sizlere fikirler sunduk. Siz de bu fikirler ışığında sizin için en doğru smokini seçebilirsiniz.

10 Aralık 22