Türk düğünlerinin olmazsa olmaz geleneklerinden olan erkek nişan bohçası ve gelin bohçaları evlilik sürecinde büyük bir titizlikle hazırlanmaktadır. Bohça geleneği her ne kadar aileler arası yakınlaşma için büyük bir unsur gibi görülse de, günümüzde erkek bohçası gelinin eşine düğün arifesinde verdiği hediyeler niteliğinde olmaktadır. Evlilik yoluna adım atan çiftlerin en heyecanlı aşamalarından biri olan bohça hazırlığı, gelin için birçok hediye seçeneği sunuyor, sıra damat bohçası listesi hazırlama aşamasına geldiğinde ise gelinlerin biraz kafalarının karıştığını duyuyoruz, bu yüzden bu yazımızı onlara hitaben yazdık. İşte bir damat bohçasında olması gerekenler …

Damat Bohçası Nasıl Hazırlanır ?

Evlilik yolunda adımlar attığınız isteme, söz ve nişan gibi gelenekleri gerçekleştirme zamanlarınız kesinleştiğinde hazırlıklara başlarsınız. Damat bohçası da bu hazırlıklardan birini oluşturuyor. Söz töreninizi gerçekleştirmiş ve nişan töreniniz için hazırlıklara başlamış ya da söz ve nişan töreninizi aynı anda yapmayı planlıyor olabilirsiniz. Damat bohçası hazırlıkları da söz kesildikten sonra planlanması gereken bir unsurdur. Araştırma, bütçe planlama, alınacaklar listesi hazırlama, damat nişan bohça alışverişi ve süsleme aşamalarını içeren bu planlamaya dikkat ederek damat bohçasını hazırlayabilirsiniz. Araştırma aşaması aslında bir damat bohçasında neler olmalı, damat bohçasını nerden alabilirim, damat bohçası için ne kadar bütçe ayrılmalı gibi soruları içeren bir ön bilgi alma aşamasıdır. Araştırmanızı yaptıktan sonra sıra nişan bohçası için bütçe belirlemeye geliyor. Bütçenizi belirlemek bohçada nelere yer vermeniz gerektiğini de kesinleştirecek, böylece liste hazırlama aşamasına geçebileceksiniz. Bütçenize uygun bir şekilde listeleme yaptıktan sonra artık alışverişlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak her şeyde olduğu gibi damat bohçasında da sunum çok önemlidir. Damat nişan bohçasını hediye olarak vereceğiniz zaman güzelce süsleyip şık bir kutu ya da valizde takdim edebilirsiniz.

Damat Bohçasının içinde neler olur?

Damat bohçası içindekiler listesi

Damat bohçasına ne konur ? Müstakbel eşinize güzel bir bohça hazırlamak ve düğün öncesi ona işine yarayacak birçok hediye almak istiyor olabilirsiniz. Unutmayın ki nişan bohçası hazırlarken erkek için de alınacak birçok hediye var! Damat bohçası kutusu ve damat valizini dolduracak mükemmel hediyelerin listesi …

  • İsme özel erkek saati
  • Cüzdan ve kartlık
  • Erkek bakım kiti (Nemlendirici, traş sonrası bakım, deodorant, saç spreyi vb.)
  • Traş takımı
  • Her kombine uygun birkaç çeşit kemer
  • Kravat ve kol düğmeleri
  • İç giyim
  • Gömlek ve pantolon
  • Ayakkabı
  • Çorap
  • Parfüm
  • Saat
  • Pijama takımı
  • Eşofman takımı
  • Terlik
  • Bornoz
  • Kullanıyorsa yüzük veya erkek aksesuarı

Damat Bohçası Ne Zaman Verilir?

Damat bohçasının içine neler koyulması gerektiği kadar bu bohçanın ne zaman verilmesi gerektiği konusunda da gelin adaylarının kafalarında soru işaretleri bulunuyor. Farklı yörelerin kendilerine göre belli adetleri bulunmakla birlikte yaygın yöntemler şu şekildedir.

Söz kesildikten sonra nişan gününe kadar damat bohçasını hazırlayabilirsiniz. Gelin tarafı olarak nişan gününde ya da söz ve nişan sonrasında gerçekleştireceğiniz herhangi bir ziyarette, damat bohçasını damada ya da damadın ailesine teslim edebilirsiniz. Genel olarak kayınvalideye verilen bu damat bohçasının gelin bohçası sizlere ulaştıktan sonra teslim edilmesi uygundur.

Damat Bohçasında Akraba Hediyeleri

Damat bohçası ya da damat valizi hazırlarken dilerseniz damadın annesi, babası ve kardeşlerine de hediye alabilirsiniz. Gömlek, yelek, çanta gibi küçük hediyeler damat ve damadın ailesini mutlu edecektir. Hatta damadın ailesinin en yakınları olan damadın büyük babası ya da büyük annesine ya da halasına, teyzesine de ufak hediyeler sunabilirsiniz. Öncelikli olarak nişan bohçasında erkek tarafının annesine hediye olarak neler verebiliriz bunu konuşalım. Kayınvalideye tek bir hediye de alabileceğiniz gibi ayrı olarak bohça da yapabilirsiniz. Eğer eşarp kullanıyorsa eşarp ya da işlenmiş  yazma, pike takımı, işlenmiş havlu ve bluz, etek ya da pantolon gibi kıyafetleri bohçaya koyabilirsiniz. Damadın babasına da lif, oyalı havlu, kıyafet, çorap, tesbih gibi ürünleri içeren bir bohça sunabilirsiniz. Damadın kız kardeşine yani görümcenize terlik, kıyafet, havlu, çanta, kolye, küpe gibi ihtiyaçları alabilirsiniz. Damadın erkek kardeşine de kaliteli bir gömlek, dantelli havlu, lif, çorap gibi hediyeler alabilirsiniz. Tıpkı damat bohçasında yaptığınız gibi damadın ailesi için hazırladığınız bohça ya da hediyelerde de güzel bir sunum yapmak gerekir. Hediye paketi ya da tül ile süslenmiş bir kutu hediye takdimi için şık duracaktır.

Erkek Bohçası Süsleme

Damat nişan bohçası için oldukça kısıtlı süsleme seçeneklerinin olduğunu düşünebilirsiniz; fakat klasikleşmiş gösterişli bohçaların yerini, daha sade ve modern görünen hediye kutularına bıraktığını söyleyebiliriz. İşte size ilham kaynağı olacak erkek nişan bohçası süsleme önerileri …

Damada Nişanda Ne Takılır ?

Nişan töreni için aileler karşılıklı olarak ne kadar takı takılacağını önceden belirler. Nişan töreni için bilinen en yaygın takının saat olduğunu söyleyebiliriz. Eğer zaten damat bohçasının içinde saat var ise törende farklı bir aksesuar takılabilir. Bu aksesuarlar yüzük, bileklik ya da kol düğmesi olabilir. Nişan yüzüklerini damat tarafının mı yoksa gelin tarafının mı aldığı da merak edilen bir diğer konudur. Nişan için yüzük alımı şu şekilde olur. Gelin tarafı damada, damat tarafı da geline nişan yüzüğünü alır. Gelinin nişan günü giyeceği nişan elbisesini kim alır sorusunu da çözüme kavuşturalım. Nişan elbisesini geline damat tarafı hediye olarak alırken, takım elbise ya da smokini de gelin tarafı damada hediye olarak alır. Aslında özünde nişan günü için gelin ve damadın birbirine aldığı hediyeler ve taktığı takılar eşit olmakta ve yine karşılıklı olarak verilmektedir.

Damat Bohça Süsleme

Geçmiş dönemlerde klasik paketleme stilleriyle armağan edilen damat bohçası, artık valiz veya şık hediye kutuları içerisinde hazırlanmaktadır. Bunun en büyük sebepleri arasında valizin geleneksel paketlemeye göre çiftler için daha kullanılabilir olmasıdır. Erkek bohçası hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli detay, aldığınız her bir ürünün işe yarar olması ve damat tarafından gerçekten kullanılabilir olmasıdır. Erkek bohçası hazırlığı yaparken bir de “Gelin Bohçası İçindekiler” yazımıza da göz atmak, bohça hazırlığı sürecinizde size ilham kaynağı olabilir.

Damat bohçası ve damat bohçasında neler olmalı konularını içeren yazımızda erkek bohçasını hazırlama inceliklerini konuştuk. Alışveriş tamamlandıktan sonra bohçanın sunumunun nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğini sizlere aktardık. Damat nişan bohçası süsleme önerileri sunduk. Damat bohçasını hazırlarken damadın ailesi için de bohça yapılabileceğinden ya da hediye alınabileceğinden bahsettik. Damat akraba hediyeleri dışında damada nişanda hangi takıların takılabileceğini sizlerle paylaştık. Nişanda takılan yüzüklerin gelin tarafının mı yoksa damat tarafının mı satın aldığını ve nişan elbisesi, takım elbise masraflarının kimler tarafından karşılanması gerektiğini belirttik. Son olarak genel olarak nişan alışverişi masraflarının karşılıklı yapıldığını söyleyebiliriz. Siz de bu bilgileri dikkate alarak nişan hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz. Damat için gerekli olabilecek ürünleri içeren damat bohçasının içindekilerini listeleyebilir ve doğru zaman da güzel bir sunumla bu damat bohçasını takdim edebilirsiniz. Özenle damat bohçası hazırlayan bir gelin adayı olarak, Alisse nuerA gelinlik modellerine göz atabilirsiniz.

10 Aralık 22