Bir düğün gününün olmazsa olmazı çiçek atma törenini veya gelinin damadın ayağına basma merasimini birçok insan bilmektedir. Peki ya, omuzlarında ekmek taşımaktan, bal yemeye kadar farklı düğün gelenekleri olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu düğün geleneği ülkelere, hatta şehirlere göre farklılıklar göstermektedir. İşte dünyanın dört bir yanından sizleri şaşırtacak, düğünlerde gelenek ve görenekleri derlediğimiz, “ düğün adetleri nelerdir ?” sorusuna yanıt bulacağınız yazımız!

 

düğün gelenekleri

Türk düğün gelenekleri nelerdir?

Listemize, ülkemizin düğün adetleri ile başlayalım. Eski yıllarda Türk düğünleri neredeyse 1 haftayı bulan törenlerle yapılırmış. Hala doğu bölgelerimizde 1 hafta kadar olmasa da, 3 gün süren düğünler yapılmaktadır. Türk düğün gelenekleri sadece düğün töreninde değil, öncesinde olan kız isteme, söz veya kına gibi merasimlerde de izlerini göstermektedir. Kız isteme töreninde, gelinin damada tuzlu veya acı kahve yapması, kına gecesinde gelinin ağlatılmaya çalışılması bunlara birer örnek teşkil etmektedir. Düğün gününde damat gelini almaya geldiğinde, orada bulunan kalabalığa şeker, para vb. atılması da türk adetlerinden biridir.

İskoçya’nın düğün adetleri nelerdir?

Bazı ülkelerin düğün gelenekleri oldukça sevimli gibi görünse de, bir yandan da epey şaşırtıcı! İskoçya’da gelin ve damat, yakın arkadaşları tarafından; sütten  yumurtaya, baharattan pekmeze kadar bir çok gıda maddesine bulanırlar. Böylece evlilikleri esnasında başlarına gelebilecek kötü ruhların engelleneceğine inanırlar. Bulundukları şehir içinde bu şekilde yürüdükleri bu düğün geleneği, düğünden bir gün önce yapılmaktadır.

düğün gelenekleri

Çin düğün gelenekleri

Dünyanın en büyük nüfusa sahip ülkelerinden biri olan Çin’de düğün adetleri, bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Çok bilinen ve hala uygulanan, gelinin düğünden 1 ay önce günün her 1 saatini ağlayarak geçirmesi, içinde barındırdığı neşe ve sevgiyi ifade etmektedir. Çin’in başka bir bölgesinde ise, çiftin beraber tavuk keserek, düğün tarihlerini belirlemeleri oldukça ilginç bir adettir. Bu tarih tavuğun karaciğerinin görünümüyle belirlenir ve belirsiz bir şekil varsa, net bir görünüme ulaşana kadar bu ritüel devam ettirilir.

Hindistan düğün gelenekleri

“ Hint düğün adetleri nelerdir ?” diye soracak olursanız, sizi epey şaşırtıcı bilgiler bekliyor. İnanışlarına göre, erkeklerin düğün öncesi onların dilinde “Kumbh Vivah” yapması gerekiyor. Bu, anlamlı bir heykel veya ağaçla damat arasındaki düğün demektir! Heykeller için Mangalik veya Vishnu heykeli; ağaçlar için ise Peepal veya muz ağacı tercih ediliyor. Bu kısa ritüeli yapmazlarsa, evliliklerinin lanetli ve olumsuz ilerleyeceğine inanıyorlar. Diğer bir düğün geleneği ise oldukça eğlenceli! Gelinin kız kardeşleri damadın ayakkabısını çıkarır ve geri vermek karşılığında ücret talep ederler. En çok bilinen Hint düğün adeti ise, düğünden önce, gelin ve diğer davetli kadınların, vücutlarının birçok bölgesine hint kınası ile süslü desenler yapmalarıdır. Bu ülkemize de Hint kültüründen geçmiş yeni bir kına gecesi adetidir.

Alman düğün gelenekleri

Almanya’da düğün öncesinde gelinin yakınları, gelinin evine giderek, buldukları porselen objeleri kırmaya başlarlar. Yapılan bu kırma işleminin evliliklerine ve çifte şans getireceğine inanırlar; fakat cam nesnelere dokunmazlar. Çünkü camın mutluluğun simgesi olduğunu düşünmektedirler. Ev dağıldıktan sonra, evlenecek çift kırıkları temizlemeye başlar. Bu işlem ise, evlilik hayatının zor olacağını, fakat el ele vererek tüm zorlu süreçlerin üstesinden geleceklerini anlatmaktadır. Evlilik sonrası ise, bu zorlu evlilik süreci, çifte verilen testere ve kütük ile yeniden hatırlatılır.

düğün gelenekleri japonya

Japonya düğün gelenekleri

En ilginç geleneksel gelinliklere sahip olan ülke Japonya, adetleriyle de bir o kadar, şaşırtıyor. Tıpkı bir gelinlik giymiş gibi, kimono veya tsunokakushi denilen yerel kıyafetleriyle bembeyaz giyinen gelin, kafasına da büyük bir başlık takarak kendini gösteriyor. Onlara göre beyaz saflığı simgelerken, taktığı büyük başlık ise; kaynanasına karşı olan kıskançlık duygusunu gizlemektedir. Damadı etkilemek için ise, kıyafetlerine daha da önem verirler.

Yunanistan düğün adetleri nelerdir?

En bilinen yunan düğün gelenekleri, sağdıcın damadı tıraş etmesidir. Sağdıç, düğün gününde, eline bir ustura alarak damadı tıraş eder. Bu ne kadar tehlikeli gibi görünse de, büyük bir adet haline gelmiştir. Bu işlem bittikten sonra ise, damadın kaynanası, ona bal ve badem getirip ikram eder.

Klasikleşmiş gelin buketi fırlatma veya düğün dansı adetleri, dünyanın birçok yerinde geçerli olsada, ülkelere göre düğün gelenekleri çeşitlilik göstermektedir. “ Düğün adetleri nelerdir ?” sorusunun yanıtını bulduğunuz yazımızda, her yeni evliliğin farklı kültürlerde, farklı kutlanış biçimleri hakkında sizlere bilgiler sunduk.

10 Aralık 22