Genellikle tüm gelin adaylarının aklında gelinlik seçimi, düğün, düğün mekanı, düğün konsepti, gelin buketi, nikah davetiyesi, düğün pastası, gelin saçı, gelin ayakkabısı gibi düşüncelerin hepsi bir yana birde kına gecesi, kına mekanı, kına konsepti ve kına kostümü, kına gecesi nasıl olmalı? nelere dikkat edilmeli? gibi sorular muhakkak ki var. Tüm bu sorularınıza cevap olarak aşağıdaki yazımızda size bir nebze yardımcı olabileceğini düşündüğümüz kına gecesi için organizasyon, konsept ve önerilerinden bahsedeceğiz.

 

Kına gecesinin kültürümüzdeki yeri ve tarihi

Kına yakmak eski Türk-İslam inanışlarından günümüze kadar süre gelen bir gelenek.İnanışa göre kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak ve bir ömür boyunca aşklarının devam etmesini sağlamak için yapılan bir gelenektir. Türk-İslam inanışlarında bilhassa Anadolu’da kına yakma geleneği oldukça yaygın ve günümüzde de devam ettiriliyor. Son dönemlerde kına gecesi geleneği metropol kentlerde de oldukça ilgi gören bir gelenek halini aldı. Fakat bu gelenek geçmiş dönemlere nazaran daha çok parti havasında sürdürülüyor. Kına gecesi Türk-İslam geleneklerine göre düğünden bir gün önce genellikle kız evinde yapılır bu geceye gelin ve damat tarafının yakın arkadaşları, aile dostları ve akrabaları katılır. Kına gecelerinde osmanlı kültüründeki bazı gelenekler görülür. Osmanlı geleneğine göre kına geceleri genellikle çarşamba geceleri yapılır ve gelin bindallı olarak isimlendirilen kıyafeti giyer.

Kına gümüş bir tepsi içinde gelin ve damadın yakın arkadaşları veya akrabaları tarafından mumlarla, türkülerle getirilerek damadın annesi tarafından gelinin sağ eline altın sıkıştırılır ve kına yakılır. Tabi Gelin tam bu sırada ağlamak zorundaymış eğer ağlamazsa ‘’sevinerek, gülerek gidiyorum üzülmüyorum’’ anlamını taşıyormuş. Gelin adayları hem ağlarım hem giderim duygusunu yansıtmayı unutmayın kına gecenizde. Sizde böyle bir kına gecesi hayal ediyor fakat düğün hazırlıkları ve telaşından tüm bunları organize etmeye fırsat bulamam diyorsanız kına gecesi organizasyonlarıyla ilgilenen organizasyon şirketlerinden yardım veya fikir alabilirsiniz.

Kına gecesi için organizasyon önerileri ve konseptleri

Öncelikle kına gecesi mekanını seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter sizin planladığınız kına gecesi konsepti ile seçeceğiniz mekanın aynı doğrultuda uyumlu olması olacaktır. Mesela modern tarzda ve parti havasında bir kına gecesi konsepti düşünüyorsanız, seçeceğiniz mekanında yine buna uyumlu olarak modern bir atmosfere sahip olması gereklidir. Tekne veya otel modern tarzda planladığınız kına geceniz için harika bir mekan olacaktır. Size önerebileceğimiz kına gecesi konseptleri arasında yine son yıllarda oldukça tercih edilen osmanlı tarzı kına gecesi konsepti olabilir. Eğer ihtişamı ve gösterişi sevenlerdenseniz bu konsept tam size göre olacaktır.

Etrafınızda cariyelerinizin olduğu,  yine osmanlı dizaynı büyük bir taht da oturduğunuz ve osmanlı saray kıyafetlerine benzer kına gecesi kostümünüzle kendinizi sultanlar gibi hissedebileceğiniz bu konsept de tercihleriniz arasında olabilir yada geleneksellikten yana olmayan gelin adaylarımız için son dönemlerde oldukça popüler olan ve geleneğinden daha ziyade parti havasında geçen ”pembe konseptli” veya daha farklı renklerle oluşturabileceğiniz yine oldukça modern tarzdaki konseptleri de tercih edebilirsiniz.

Kına alışverişi listesi

Bir kına gecesinin olmazsa olmazları arasında olan bazı aksesuarlar var. Hem gelen davetlilerinize vermek hem de sizin için son derece özel ve bir o kadar da duygusal olan bu gecenizi daha eğlenceli bir hala getirmek ve anlamlı kılmak adına bu aksesuarlardan muhakkak edinmelisiniz dilerseniz sizin için hazırladığımız ”kına alışverişi listemize” beraber göz atalım…

-kına tefleri

-kına aynası

-kına zilleri

-kına mendilleri

-kına tepsisi

-kına tacı

-kına çerezleri ve kesesi

-kına eldiveni

Tüm bu listede yazan aksesuarları eğer bir organizasyon şirketiyle anlaştıysanız özellikle belirtmeyi ve istemeyi unutmayın. Çünkü bunlar kına gecesi için organizasyon da olmazsa olmaz olan aksesuarlardır. Eğer kına gecenizi kendiniz organize etmeye karar verdiyseniz tüm bunları Eminönü, Kapalı çarşı gibi bu tarz ürünlerin satıldığı yerlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Davetliler için kına hediyesi seçimi

Kına gecesi için organizasyon yapmak çok fazla detay içermektedir. Davetlileriniz için seçeceğiniz ufak hediyelikler hem çok ince bir düşünce hem de sizin mutlu ve aynı zamanda da duygusal gecenizden onlara kalacak bir anı niteliğinde olacaktır. Peki kına hediyesi nasıl ve ne tarzda olmalı? Dilerseniz bu sorumuzun cevabına da beraber bakalım. Hediyelikleriniz bir anı niteliğinde olacağı için kalıcı küçük aksesuar boyutundaki eşyaları önerebiliriz. Mesela rengarenk, kokulu mumluklar veya sabunlar, küçük boy aynalar, çerçeveler yada üzerinde sizin isminizin yazılı olduğu çanta boyu kremler gibi. Tüm bu hediyelik eşyaları eğer kına davetiyesi hazırlamaya planlıyorsanız kına davetiyeniz içinde kullanabilirsiniz. Üzerinde ‘’Gizem’in  kınası’’ yazan küçük boy bir ayna veya mumluk çok şık olmaz mı sizce de?

Hint kınası

Eğer sizde elinizde belli belirsiz olan kına görüntüsünden hoşlanan gelin adaylarından değilseniz hint kınası tam anlamıyla  sizin için biçilmiş kaftan olacaktır. Son yıllarda oldukça popüler olarak kullanılmaya başlandı. Gelinler avuç içlerine yakılan kına yerine hint kınasıyla ellerine minik çiçek, çiçek dalları gibi desenleri çizdirmeyi tercih ediyorlar.

Kına kıyafeti seçimi

Çoğu gelin adayı kına gecesi için iki kostüm tercih ediyor. Fakat kına töreni bittikten sonra bindallı ile rahat hareket edemeyen gelin adayları üçüncü bir elbise daha giyebiliyorlar. Bu elbise genellikle mini tercih ediliyor önce abiye tarzında olan kıyafetlerini  giyiyor. Kına töreni esnasında bindallı, kına töreni bittikten sonra üçüncü elbiseyle devam edebiliyorlar. Bazı yörelere, kültürlere göre kına kıyafetleri ve kına gecesi farklılık gösterebiliyor.

10 Aralık 22