DOĞRU GELİN ÇİÇEĞİ NASIL SEÇİLİR VE GELİN ÇİÇEĞİ’NİN TARİHÇESİ
Her genç kızın hayali, özel ve mutlu gününde yine en özel hissetmek ve bu özel bir o kadarda sizin için değerli olan düğün gününüzde sizi prensesler gibi hissettirecek bazı küçük aksesuarlarınızdan sadece bir tanesi gelin çiçeği tercihinizdir. Tıpkı gelinliğiniz, topuklu ayakkabınız ve gelin duvağınız gibi. Gelin buketi için hala karar veremediniz mi?
Gelin çiçeği atma geleneği hala devam etmektedir.
Kimi zaman evinizin bir köşesinde size bu özel düğün gününüzü hatırlatacaktır. Kimi zaman ‘’ gelin çiçeği atma geleneği ‘’ sayesinde sevdiğiniz bir arkadaşınızın evinde sizi hatırlatan bir anı olarak kalacaktır.
Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de gelinin düğünde çiçeğini atması ve tüm bekar kız arkadaşlarının çiçeği yakalamak için birbirleriyle adeta mücadele etmesi hemen hemen her düğünde yaygın olarak karşımıza çıkan bir inanış ve bu inanışa göre gelin çiçeği yakalayan sıradaki evlenecek olan kişidir. Peki bu düğün geleneğinin nere de ve nasıl ortaya çıktığını biliyor muyuz?
Ortaçağ Avrupası’nda gelinler çoğu zaman gelinliklerini saklamazlardı. İnanışlarına göre; gelinlik kadınlar için iyi şans ve doğurganlık sembolüydü. Düğünden sonra bekar kızlar gelini kovalar ve gelinliğinden çeşitli parçalar alıp paramparça hale getirirlerdi. Yıllar geçtikçe ve gelinlikler daha pahalı bir hale gelince gelinliklerini hatıra olarak saklamaya başladılar. Düğüne katılanların da gelinliği parçalamaması için gelinler düğüne katılanların dikkatini dağıtmak adına jartiyer parçacıkları atmışlardır. Bu şekilde süre gelen bir gelenek sonucunda zamanın ve koşulların değişmesiyle beraber gelin çiçeğinin atılması geleneksel bir hale gelmiştir. Günümüz de de devam eden bu gelenek için gelinler artık kendi buketlerini hatıra olarak saklamayı ve gelenek için ayrı bir gelin çiçeği kullanmayı tercih ediyorlar. Peki bir gelin buketi nasıl olmalı? Gelin buketi seçerken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle, seçilen gelin çiçeği mevsime, gelinlik ve düğün konseptine uygun olmalıdır.
Kısa boylu gelinler daha çok yuvarlak şekilli gelin buketi tercih ederken, uzun boylu gelinler daha salaş daha dağınık buketleri tercih edebilirler. Düğün konsept ve mekanına uygun olarak da gelin çiçeği seçmek oldukça önemli bir ayrıntı mesela sahil veya kır düğünü konseptine uygun olarak beyaz, açık pembe, sarı, mavi renk tonlarındaki çiçekleri yine kurdele gibi ufak aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz. Yada bir otel düğünü planladıysanız eflatun, mor, turkuaz ve beyaz tonlarındaki gelin buketinizi yine zarif inci ve gümüş, gold gibi taşlarla süsleyebilirsiniz.